makrolongo

 

Έκανε τους Ιταλούς να αγαπήσουν µε πάθος τα… Αρχαία Ελληνικά...! Το βιβλίο της µε τίτλο «Η υπέροχη γλώσσα» έγινε μπεστ σέλερ στην Ιταλία, ενώ τώρα γνωρίζει ευρύτατη διεθνή αποδοχή,επαναφέροντας εµφατικά την ελληνική γλώσσα στο προσκήνιο. Όσο για το δεύτερο βιβλίο της, «Το μέτρο του ηρωισμού», έρχεται να δείξει ότι η Αντρέα Μαρκολόνγκο δεν είναι απλώς μια διακεκριμένη ελληνίστρια αλλά και µία χαρισματική συγγραφέας. 

Ας µιλήσουµε για το τελευταίο βιβλίο σας, «Το µέτρο του ηρωισµού - Ο µύθος των Αργοναυτών και το θάρρος που παρακινεί τους ανθρώπους ν’ αγαπούν». Πώς από όλη την ελληνική µυθολογία επιλέξατε τον µύθο του Ιάσονα; Πώς προέκυψε η ιδέα για αυτό το εγχείρηµα;

Χιλιάδες είναι οι λόγοι για τους οποίους επέλεξα τον αρχαιότερο ίσως ελληνικό µύθο, έναν µύθο που ο Οµηρος ονόµασε «γνωστό σε όλους». Πιστεύω ότι το ταξίδι του πρώτου πλοίου στον κόσµο, της «Αργούς», και οι ναυτικοί του που οδήγησαν τον Ιάσονα στην αναζήτηση του χρυσόµαλλου δέρατος είναι σήµερα όσο το δυνατόν πιο σύγχρονο. Οι πρωταγωνιστές της Αργοναυτικής Εκστρατείας απέχουν πολύ από τους οµηρικούς ήρωες, είναι άνδρες και γυναίκες ακριβώς όπως εµείς, που πέφτουν, υποφέρουν, κάνουν λάθη, αγωνίζονται, αγαπούν, φοβούνται – αλλά διαθέτουν, πάντα, θάρρος. Κατά κάποιον τρόπο, το βιβλίο γεννήθηκε ως µια έκκληση στη σύγχρονη εποχή: σε µια εποχή σύγχυσης, ανάµεσα στη µετανάστευση και την εγκατάλειψη, σε κραυγές και λαϊκισµούς, όπου ο πολιτισµός θεωρείται περιττός και η πνευµατική εργασία ως πολυτέλεια για µια ελίτ, το ταξίδι των Αργοναυτών µάς θυµίζει ότι είµαστε εδώ, στον κόσµο, για να κάνουµε σπουδαία πράγµατα – όχι απλώς να επιβιώνουµε. Οτι κάθε πρωί καλούµαστε να είµαστε πιστοί όχι σε αυτό που λένε οι άλλοι για εµάς, αλλά στον εαυτό µας. Και αν δεν καταφέρουµε να φτάσουµε στη θάλασσα µε το πρώτο πλοίο στον κόσµο, να συναντήσουµε τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη ή τη µάγισσα Κίρκη, πάντα θα έχουµε να χάσουµε ένα αγαπηµένο µας πρόσωπο, να υποφέρουµε, να ερωτευτούµε, να αποτύχουµε σε κάτι ή να χαρούµε. Η Αργοναυτική Εκστρατεία µάς προσφέρει το αφηγητικό οξυγόνο που χρειαζόµαστε. Το πιο επαναστατικό, στις µέρες µας.

Πώς εξηγείτε την τεράστια επιτυχία του βιβλίου σας «Η υπέροχη γλώσσα – 9 λόγοι για ν’ αγαπήσεις τα αρχαία Ελληνικά»;

Πριν από πέντε χρόνια δίδασκα ελληνικά σε ένα μικρό αγόρι και µε ρώτησε σε τι χρησιμεύει να μάθει κανείς τον τρόπο που λειτουργούν τα ελληνικά ρήματα. Για να του απαντήσω, κάθισα και έγραψα αυτό που στη συνέχεια θα γινόταν το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου. Μόνο τότε κατάλαβα την ομορφιά που έκρυβε η ερώτησή του. Με ρωτούν συχνά πώς ένα βιβλίο για την αρχαία ελληνική γλώσσα είχε τέτοια επιτυχία, πουλώντας 300.000 αντίτυπα στην Ιταλία, κάνοντας 27 ξένες εκδόσεις. Και πραγματικά δεν ξέρω τι να απαντήσω. Έγραψα αυτό το βιβλίο για να κάνω ένα δώρο στη γλώσσα που αγάπησα. Η τύχη µου ήταν ότι αρχικά κανείς δεν πίστεψε σε αυτό, γι’ αυτό ήμουν ελεύθερη να βάζω τον εαυτό µου σε κάθε σελίδα µε απόλυτη ειλικρίνεια, αποκαλύπτοντας ποια είμαι και ποια δεν είμαι σε σχέση µε την ελληνική γλώσσα.

 

Υ.Γ. Μια από τις βασικές θέσεις μας για τις ευρωεκλογές του 2019 είναι τα αρχαία Ελληνικά να γίνουν η επίσημη γλώσσα όλης της Ε.Ε.