dendiasTUR 

Οι καθωσπρέπει οπαδοί της ΝΔ αρέσκονται να λένε για τον πολιτικό πολιτισμό του κόμματός τους και για τη διαφορά επιπέδου τους από τα άλλα κόμματα. Ωστόσο, χαίρονται όταν κάποια από τα στελέχη τους εμφανίζονται ως πιο «σκληρά» είτε στα καθήκοντά τους ως υπουργοί, είτε στο δημόσιο λόγο τους. Ένα τέτοιο στέλεχος της ΝΔ είναι ο νυν υπουργός εξωτερικών κ. Δένδιας.

Στις 27 Νοεμβρίου, η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, (η Λιβύη έχει αυτή τη στιγμή δύο κυβερνήσεις, μία επίσημη και μία επαναστατική) υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη Τουρκία, στο οποίο διαγράφονται από το χάρτη ελληνικά νησιά όπως το Καστελόριζο και ελαχιστοποιείται η ΑΟΖ ελληνικών νησιών όπως η Κρήτη και η Ρόδος στα χωρικά ύδατα των 12 μιλίων.

Ο «σκληρός» λοιπόν ΥΠ.ΕΞ. μας, κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Λιβύης, δίνοντας του και διορία μέχρι τη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου για να παρουσιάσει τη συμφωνία αλλιώς θα απελαθεί. Μια μικρή λεπτομέρεια όμως...

Καμία απειλή όμως προς τον Τούρκο πρέσβη ο οποίος απλώς απάντησε ότι δεν έχει γνώση του θέματος και αποχώρησε από το υπουργείο! Μήπως επιτέλους έγιναν επισήμως γνωστά τα όρια στην εξωτερική πολιτική των κυβερνητικών κομμάτων από το 74 και μετά; Με τη Τουρκία…τουμπεκί ψιλοκομμένο. Με Αλβανία και Σκόπια το ίδιο, για τη προάσπιση των δικαίων και συμφερόντων μας. Μήπως λοιπόν οι χώρες τις οποίες η μεταπολιτευτική ελληνική διπλωματία «δε διστάζει» να απειλήσει, πρέπει να είναι μικρότερες, υπό καθεστώς διάλυσης και κατά προτίμηση χωρίς χερσαία σύνορα;

Η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, που υπέγραψε το μνημόνιο, ελέγχει μόνο ένα μικρό τμήμα της χώρας και υποστηρίζεται από τη Τουρκία και το Κατάρ. Οι επαναστατικές δυνάμεις που ουσιαστικά την πολιορκούν υποστηρίζονται από χώρες όπως η Γαλλία και η γειτονική της Αίγυπτος. Η Ελλάδα όμως του διεθνούς δικαίου δε πρόκειται ποτέ να στείλει ούτε μία σφαίρα σε υποστήριξη του αντιπάλου της Τουρκίας. Δε θα πράξει τίποτα και ποτέ για να διαμορφώσει και προκαταβολικά αν γίνεται διεθνείς καταστάσεις προς όφεός της. Θα τρέχει πάντα καταϊδρωμένη πίσω από τις εξελίξεις, ζητώντας βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς.

Όσον αφορά τον Λίβυο πρέσβη και τη κυβέρνησή του, προφανώς και δε θα αλλάξει τίποτα. Οι Λίβυοι, βλέποντας τη φοβική για άλλη μια φορά συμπεριφορά μας απέναντι στον προστάτη τους, τη Τουρκία, προφανώς και δε θα φοβηθούν τις άνευ ουσίας «απειλές» μας. Το επόμενο που μας περιμένει, είναι η άφιξη των ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή.

Επιστρέφοντας τέλος στους νεοδημοκράτες, ας μην αγχώνονται για να δικαιολογήσουν το «μικρό» ολίσθημα του «σκληρού» υπουργού τους. Έτσι κι αλλιώς οι «σκληροί» της ΝΔ μας έχουν συνηθίσει σε πιο εξόφθαλμες κωλοτούμπες. Επειδή όμως πολλά υπονοούμενα, μισόλογα και εκ παραδρομής έχουν ακουστεί ήδη για το Αιγαίο τους πέντε μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, οι οπαδοί του κόμματος που «τιμά τις συμφωνίες» αλλά το ίδιο είναι ανυποχώρητο στα εθνικά θέματα, ας προετοιμάζονται. Ας προετοιμάζονται να καταπιούν αμάσητες δικαιολογίες επιπέδου Αυγούστου 74…!

 
Γεώργιος Μανωλόπουλος
Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων
Ελληνική Κοσμοκρατορία σε όλους τους τομείς