anatoliki romilia

 

Ανατολική Ρωμυλία - Αποτελεί μέρος της Θράκης από τα αρχαία χρόνια. Οι Έλληνες άρχισαν να πιέζονται με την έλευση των Σλάβων και των Βουλγάρων κατά τον 6ο και 7ο αιώνα, υποχωρώντας σταδιακά πληθυσμιακά. Εκατοντάδες χιλιάδες όμως παρέμεναν στη περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας παρά τη βία και καταπίεση αρχικά από μέρους των Βουλγάρων και αργότερα των Οθωμανών έως τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το 1878 με τις συνθήκες του Αγίου Στεφάνου και του Βερολίνου, η Ανατολική Ρωμυλία απέκτησε την αυτονομία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με πρωτεύουσα τη Φιλιππούπολη. Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Βουλγαρία, εξαιτίας της Ρωσικής υποστήριξης στο πλαίσιο της πολιτικής της του Πανσλαβισμού στη προσπάθεια εξόδου της στη Μεσόγειο. Ευτυχώς για τον Ελληνισμό, οι λοιπές Μεγάλες Δυνάμεις το ίδιο κιόλας έτος ανέτρεψαν τη συνθήκη με αυτή του Βερολίνου. Ωστόσο επτά χρόνια αργότερα, το 1885, Βούλγαροι εθνικιστές πραξικοπηματικά κήρυξαν την ένωση της Ανατολικής Ρωμυλίας με το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας, παρά τις αντιδράσεις της Ελλάδος και της Σερβίας και τον Σερβοβουλγαρικό πόλεμο που ακολούθησε και που ήταν νικηφόρος για τη Βουλγαρία. 

Από τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1878 και μέχρι το 1908 η Βουλγαρία προέβη σε συστηματική προσπάθεια εκβουλγαρισμού της Μακεδονίας που ήταν ακόμα εντός της Οθωμανικής επικράτειας σε μια προσπάθεια εξόδου στο Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης προσπάθειας το 1906 στην Ανατολική Ρωμυλία καταργήθηκαν τα ελληνικά σχολεία και οι Έλληνες μητροπολίτες αντικαταστάθηκαν από Βούλγαρους. Στις 16 Ιουλίου του ιδίου έτους ξέσπασαν οργανωμένα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν καταστροφές ελληνικών σπιτιών, εκκλησιών, σχολείων, επιχειρήσεων κλπ., που οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στη προσφυγιά.

Οι Βούλγαροι ακόμα και πριν από τους Τούρκους αποτελούσαν εχθρό του ελληνισμού. Εποφθαλμιώντας πάντα ελληνικά εδάφη, σφάζοντας αλλά και εκβουλγαρίζοντας ελληνικούς πληθυσμούς. Είναι ιστορικά και πολιτικά βέβαιο ότι μόλις ανακάμψουν οικονομικά από τη κομμουνιστική λαίλαπα που κατέστρεψε τη χώρα τους και αν κατορθώσουν να ανατρέψουν το δικό τους δημογραφικό πρόβλημα, θα επανέλθουν δυναμικά με διεκδικήσεις επί της Θράκης και της Μακεδονίας για έξοδο στο Αιγαίο. Ακόμα και σήμερα όμως δεν εγκαταλείπουν τις διεκδικήσεις, ιδιαίτερα στα Σκόπια, προσπαθώντας να τα ενσωματώσουν και να εκβουλγαρίσουν ή επαναβουλγαρίσουν τον εκεί πληθυσμό. Παράλληλα προσβλέποντας στο μέλλον και σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα και όχι με βάση τη σημερινή τους αδυναμία, δε σταματούν ποτέ τη προπαγάνδα για τη Θράκη μέσω του πολιτισμικού και πληροφοριακού πολέμου, διαγράφωντας την ελληνικότητά της σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται μέσω προπαγανδιστικών εκθέσεων σε μουσεία, βιβλία, ντοκιμαντέρ κλπ. 

Οι Έλληνες στη Βουλγαρία σήμερα φθίνουν αριθμητικώς συνεχώς. Από εκατοντάδες χιλιάδες, σε λίγες χιλιάδες σήμερα, λόγω βίαιων διώξεων στο παρελθόν και λόγω οικονομικών συνθηκών σήμερα. Προς ενίσχυση τους και προς ενίσχυση των επιδιώξεων μας, μερικά από τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Ελλάδα είναι τα ακόλουθα τα οποία εν πολλοίς είναι ίδια με αυτά και για τους Έλληνες των Σκοπίων.

1/ Πλήρη καταγραφή από τις προξενικές αρχές και την ΕΥΠ ατόμων/χωριών/οικισμών όπου κατοικούν Έλληνες ακόμα και αν δε το δηλώνουν στις επίσημες απογραφές. Και εδώ όπως και στα γειτονικά Σκόπια, πρέπει να γνωρίζουμε τη πραγματική εικόνα της κατάστασης.

2/ Ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές πληθυσμιακού ενδιαφέροντος, να κάνουν προσπάθειες πρόσληψης ατόμων ελληνικής καταγωγής ακόμα και αν δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα. Να χρηματοδοτούν φροντιστήρια και να προσφέρουν επιδοτήσεις και κίνητρα προαγωγής σε όσους μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.  

Ελληνικές τράπεζες στα πρότυπα των τουρκικών στη Δυτική Θράκη, να δίνουν χαμηλότοκα δάνεια σε άτομα και επιχειρήσεις που δηλώνουν ανοιχτά και επισήμως Έλληνες και είναι επιβεβαιωμένα από την ΕΥΠ για την ελληνικότητα τους. Έτσι σταδιακά θα δημιουργηθεί ξανά πολυάριθμη ελληνική μειονότητα, σε περιοχές που πάντα κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο. Παράλληλα η κοινότητα αυτή θα αναπτύσσεται και οικονομικά. Με την οικονομική ανάπτυξη και τη δυνατότητα για προσοδοφόρα εργασία, οι Έλληνες θα έχουν έναν παραπάνω λόγο να παραμείνουν στις πατρογονικές τους εστίες.

3/ Επανίδρυση σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ακόμα και για ελάχιστους μαθητές, που συντηρούνταν από το ελληνικό κράτος μέχρι τη δεκαετία του 90 σε πόλεις όπως ο Πύργος (Μπουργκάς) και τα οποία καταργήθηκαν για λόγους οικονομίας! Μπορεί να φανταστεί κανείς την απογοήτευση και τα αισθήματα εγκατάλειψης από την Ελλάδα των μαθητών αυτών όταν τους ανακοινώθηκε ότι το ελληνικό σχολείο τους έπαψε να υπάρχει; Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να κλείσει ένα σχολείο στην Αθήνα και οι μαθητές του να μεταγραφούν σε άλλο, παρά ένα ομογενειακό σχολείο, έστω και με ελάχιστους μαθητές. Είναι σαν να λέει το ελληνικό κράτος σε αυτούς τους μαθητές και τις οικογένειες τους ότι εσείς δεν ανήκετε με μας.

4/ Η ΕΡΤ να αναμεταδίδει δορυφορικά προγράμματα στα πλαίσια και εδώ του πολιτισμικού, πληροφορικού και ψυχολογικού πολέμου, όπως κάνει ήδη η Τουρκία εντός της Βουλγαρικής επικράτειας. Η απόκτηση των πιάτων αυτών να είναι δωρεάν για όλους όσους το επιθυμούν. 

5/ Εφαρμογή έναντι της Βουλγαρίας του δόγματος των 2 μέτρων και 2 σταθμών με τη δράση ΜΚΟ. Ενώ στην Ελλάδα ΜΚΟ πρέπει να υφίστανται αυστηρούς ελέγχους, πρέπει να ενισχύεται η δράση τους στη Βουλγαρία με μυστικά ελληνικά κονδύλια ή μέσω «φιλάνθρωπών» του εξωτερικού, τύπου George Soros. Οι ΜΚΟ πρέπει να έχουν ως σκοπό ότι διαβρωτικό και αντεθνικό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα. Νομιμοποίηση γάμων ομοφυλοφίλων, νομιμοποίηση εκτρώσεων, δικαιώματα μειονοτήτων… Επίσης, ΜΚΟ με «πολιτιστική και ιστοριοδιφική ατζέντα» για την υπενθύμιση και διάδοση της ελληνική ιστορίας της γης της Βουλγαρίας. ΜΚΟ που να χρηματοδοτούν ερευνητές που αναζητούν το πραγματικό DNA των εκβουλγαρισμένων πρώην Ελλήνων κατοίκων της. Τέλος και εδώ ΜΚΟ με «οικολογικές» ευαισθησίες που θα παρακωλύουν έργα και θα καθυστερούν την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Δε πρέπει η Βουλγαρία να ισχυροποιηθεί οικονομικά έναντι της Ελλάδος πράγμα που γίνεται σήμερα με τις ελληνικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν τις έδρες τους εκεί.

6/ Ίδρυση «Ελληνικού Κολλεγίου» στη Σόφια και χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα. Στα πρότυπα των διάφορων αμερικανικών κολλεγίων ανά την υφήλιο να δημιουργηθεί με την κατάλληλη «στρατολόγηση» ένας πυρήνας μιας νέας βουλγαρικής ελίτ που θα εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα στην Βουλγαρία. Όπως πράττουν οι ΗΠΑ με νέους από όλο το κόσμο που μορφώνονται στα πανεπιστήμιά τους και μετά αποστέλλονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους και επηρεάζουν καταστάσεις προς όφελος των τους.

 
Γεώργιος Μανωλόπουλος
Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων
Ελληνική Κοσμοκρατορία σε όλους τους τομείς