kalas

 

Στη δεκαετία του 90 «ανακαλύφθηκαν» από την Ελλάδα οι απόγονοι των στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου στο Πακιστάν, οι λεγόμενοι Καλάς. Πληθυσμοί Καλάς λέγεται ότι υπήρχαν και στο Αφγανιστάν οι οποίοι όμως εξανδραποδιστήκανε κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής τη δεκαετία του 80. 

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο ελληνικής καταγωγής λαό ο οποίος έχει καταφέρει να επιβιώσει χιλιάδες χρόνια τώρα. Αποκομμένοι σε τρεις κοιλάδες του Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν αριθμούν σήμερα μόλις 4000 περίπου. Απειλήθηκαν με εξαφάνιση από τους Ταλιμπάν λόγω των παγανιστικών τους εθίμων αλλά, μετά από διεθνή κινητοποίηση, προστατεύονται πλέον από το στρατό του Πακιστάν. 

Λευκοί στο δέρμα και πολλές φορές με γαλανά μάτια και ξανθά μαλλιά, ξεχωρίζουν από τις γειτονικές τους κοινότητες ενώ και οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γενετικές αναλύσεις στο παρελθόν αμφισβήτησαν τη παρουσία ελληνικού γενετικού υλικού ωστόσο οι τελευταίες έρευνες του 2013-14 επαναεπιβεβαίωσαν αυτό που οι Καλάς γνώριζαν ήδη από τη προφορική τους ιστορία. Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την ελληνικότητά τους κατά τα πρότυπα του Ισραήλ , , αν και περισσότερη σημασία έχει τι πιστεύουν οι ίδιοι. 

Η γλώσσα τους δεν είχε αλφάβητο μέχρι τη δεκαετία του 2000 όπου με ιδιωτική πρωτοβουλία ξεκίνησε να γράφεται, δυστυχώς με λατινογενές αλφάβητο παρά τη παρουσία καθηγητών εκπαιδευμένων σε ελληνικά πανεπιστήμια. Για άλλη μια φορά δηλαδή η αδιαφορία του επίσημου κράτους, άφησε να χαθεί μια ευκαιρία να φέρει αυτούς τους ανθρώπους πιο κοντά στην Ελλάδα.

Το κράτος κληρονόμος της αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου είναι καιρός να βοηθήσει επισήμως τους απογόνους των στρατιωτών του μεγάλου στρατηλάτη. 

1/ Καταρχήν, πρέπει να γίνει ανάθεση διδακτορικών διατριβών σε ελληνικά πανεπιστήμια για τη μελέτη της γλώσσας, του πολιτισμού, της θρησκείας και κυρίως της ιστορίας τους. Υποψήφιοι διδάκτορες να ταξιδέψουν στο Πακιστάν, να μάθουν τη γλώσσα τους και να καταγράψουν τη προφορική τους ιστορία και τα έθιμά τους που σε πολλά έχουν ακόμα ομοιότητες με τις γνωστές σε μας αρχαιοελληνικές τελετές.

2/ Τα χωριά των Καλάς είναι φτωχά. Το ελληνικό κράτος πρέπει να χρηματοδοτήσει τη κατασκευή και λειτουργία σχολείων, κλινικής καθώς και ένα μικρό μουσείο ή εκθεσιακό χώρο που θα καλύπτει την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα αποτελεί διδακτικό μέσο, αλλά κυρίως πηγή υπερηφάνειας για τους Καλάς, πολύ περισσότερο από ένα μουσείο στη Ελλάδα απευθυνόμενο προς τους σημερινούς κατοίκους της Μακεδονίας και έμπρακτη αναγνώριση τους από τον λοιπό ελληνισμό.

3/ Ακόμα, να διοργανώνονται εκπαιδευτικά ταξίδια για τα παιδιά των Καλάς στην Ελλάδα ώστε να γνωρίσουν την αρχαία τους πατρίδα τη Μακεδονία και να αποκτήσουν δεσμούς ως κοινότητα με την Ελλάδα.

 
 
Γεώργιος Μανωλόπουλος
Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων
Ελληνική Κοσμοκρατορία σε όλους τους τομείς

 
 
1. McGonigle I, Herman L, “Genetic citizenship: DNA testing and the Israeli Law of Return, Journal of Law and the Biosciences”, Volume 2, Issue 2, 13 July 2015, 469-478
2.  Zeiger A, “Russian-speakers who want to make Aliya could need DNA test”, The times of Israel, 29 July 2013
 
omogenia