arxaiotites

 

Με το θέμα της κλοπής των πολιτιστικών αγαθών από την Ελλάδα ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σπούδασα και στην Ευρώπη, και όταν επισκεφθήκα με το Πανεπιστήμιο το Βατικανό, το Λούβρο, Λονδίνο και ειδικότερα την Γλυπτοθήκη του Μονάχου, και είδα τα αρχαία ελληνικά κλεμμένα έργα τέχνης να εκτίθενται με φώτα, και καμάρι από τους κλέπτες Γερμανούς, η απορία φώλιασε μέσα στο μυαλό μου.

Έγινε σχεδόν εμμονή. Πώς μπορείς να επαίρεσαι που είσαι κλέπτης; Και να βάζεις τα κλοπιμαία σε δημόσια περίοπτο θέση;

Τι διαφέρουν, λοιπόν, οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι από τους κανίβαλους, που στόλιζαν έξω από τις καλύβες τους τα κρανία των φονευθέντων υπ’ αυτών εχθρών τους...! Κάθε φορά, λοιπόν, που έβλεπα ένα αρχαίο ελληνικό έργο τέχνης σε κάποιο ξένο μουσείο, αναρωτιόμουν για τη νομιμότητα της αποκτήσεώς του…!!! Και δεν την εύρισκα.

Ολοι έκλεψαν (όχι μόνον πνευματικά, αλλά και υλικά) την Ελλάδα: Αγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, Ρώσοι, και φυσικά Γερμανοί. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά επειδή κανείς Ελλην πολιτικός - και δη Πολιτισμού - δεν προστάτεψε και δεν ανέδειξε ως όφειλε τον ελληνικό πολιτισμό, παρά μόνον δημόσιες σχέσεις έκαναν όλοι, αυτά τα κλεμμένα μας «παιδιά» θα γίνουν καρφί στο μάτι τους στις άγρυπνες νύχτες τους που θα έλθουν και θα τους στοιχειώνουν σαν εφιαλτικές Ερινύες…!!!

 
Ελισάβετ Πανταζή 
Αρχιτέκτονας - Μηχανικός Αποκεντρωμένης Διοίκησης