anaptixi1

 

Σήμερα στην Ρουμανία έχουμε 1% φορολογία για τζίρο ως 1.000.000 ευρώ. Αντιθέτως για πολλοστή φορά η Ελλάδα ψήφιζει οικονομικούς νόμους θεωρώντας πως ουσιαστικά ο ήλιος βγαίνει από τη...δύση. Είναι αμφίβολο αν η νέα καταιγίδα φόρων φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και όλα δείχνουν πως δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία. Συνεχίζουμε να πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε (μεσαία τάξη και όλοι όσοι παράγουν πλούτο), κυνηγώντας απηνώς όσους θέλουν να δημιουργήσουν.

 

Την ίδια ώρα η Ρουμανία (1% επί του τζίρου, για τις μικροεταιρίες) μπήκε στο 2018 αντιμετωπίζοντας τον μικρό και μεσαίο επαγγελματία εντελώς διαφορετικά:

 

- Η φορολογία μικροεταιριών θα είναι 3% επί του τζίρου, αν η εταιρία δεν έχει υπάλληλο και 1% επί του τζίρου αν έχει έναν υπάλληλο (που μπορεί να είναι και ο ίδιος της ο μέτοχος).

- Το πλαφόν για αυτή τη φορολόγηση ανέβηκε από τις 500.000 Ευρώ στο...1.000.000 ευρώ.

- Πλέον αυτή η επιλογή παρέχεται σε κάθε είδους μικροεταιρία, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

- Για τζίρο άνω του 1.000.000 Ευρώ, παραμένει η φορολογία 16% επί των κερδών.

- Ο ιδιωτικός υπάλληλος θα πληρώνει 10% φόρο αντί για 16%, για οποιοδήποτε ποσό που θα εισπράξει.

- Τα εστιατόρια θα πληρώνουν φόρο «τεκμαρτό», χαμηλότερο από το 1% επί του τζίρου. 

- Η φορολογία των προγραμματιστών θα παραμείνει στο 0%, μιας και αποδείχτηκε πως αποδίδει στη χώρα δεκάδες άλλα πλεονεκτήματα και έσοδα. 

- Ο μέτοχος εταιρίας ΕΠΕ συνεχίζει να ΜΗΝ έχει υποχρέωση ασφάλισης. Έτσι μπορεί να κινηθεί ευέλικτα και με χαμηλότερο κόστος. 

 

Χαμηλή φορολογία σημαίνει αλματώδης ανάπτυξη...Το 2013, το 2014, το 2015, το 2016, το 2017, το 2018...!!!

 

Την ώρα που επί χρόνια η Ελλάδα ανεβάζει τους φόρους και τις επιβαρύνσεις για όσους δημιουργούν πλούτο η Ρουμανία ακολούθησε διαφορετικό δρόμο. Όταν μπήκε στο μνημόνιο ανέβασε μόνο τον ΦΠΑ, μία φορά. Κατά τα άλλα, έκοψε από το Δημόσιο, απέλυσε δημοσίους υπαλλήλους και μείωσε τις δαπάνες, χωρίς να ακουμπήσει τη φορολογία εισοδήματος ή αυτή των ακινήτων. Αποτέλεσμα: Βγήκε από την κρίση σε 18 μήνες και από το 2013 τρέχει...!!!

Την πενταετία Ιανουάριος 2013 – Δεκέμβριος 2017 πέτυχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τη βιομηχανική της παραγωγή (στις πρώτες 3 χώρες σε αύξηση), τις εξαγωγές της (από 45 σε...62 δις Ευρώ), τη Γεωργία, τις καταθέσεις των πολιτών και το διαθέσιμο εισόδημά τους. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΝΑ Ευρώπη και οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 80 δις Ευρώ.

 

Χρονιά                 Αύξηση Α.Ε.Π. Ρουμανίας

2013:                                    +3,53%

2014:                                    +3,08%

2015:                                    +3,94%

2016:                                    +4,82%

2017:                                    +7% (πρώτο 9μηνο)

2018:                                    +4,4% (πρόβλεψη Ε.Ε.)

 

Έπεσε ο ΦΠΑ και φούντωσαν, «άσπρισαν» ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας.

 

Την 01.06.2015 η Ρουμανία μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 9%, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις του ΔΝΤ: «Θα καταρρεύσουν τα έσοδά σας» έλεγε η έκθεσή του. Όλως περιέργως, αυτά μειώθηκαν μόλις 7% την πρώτη χρονιά και τη δεύτερη πέρασαν το επίπεδο που βρίσκονταν πριν τη μείωσή τους. Όμως την ίδια ώρα ολόκληροι οικονομικοί κλάδοι είδαν ανάπτυξη +25 με 30% σε 2,5 χρόνια! «Άσπρισαν» τεράστια ποσά, μιας και ουσιαστικά αναιρέθηκε το κέρδος κάποιου να φοροδιαφύγει. 

 

Ρεκόρ στην γεωργία.

Η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε και στη Γεωργία. 9% ο ΦΠΑ στο παραγώμενο προϊόν, 9% στα εφόδια και ό,τι αγοράζει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, αυτός που παράγει. Αποτέλεσμα: Συνεχόμενα ρεκόρ παραγωγής, «άσπρισμα» της αγοράς, αγροτικό ΑΕΠ περί τα 20 δις Ευρώ, ενώ σε κάποιους κλάδους η Ρουμανία συναγωνίζεται τις μεγάλες δυτικές χώρες (πέρασε τη Γαλλία σε παραγωγή καλαμποκιού...!)

 

Χαμηλή φορολογία σημαίνει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

 

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, με μισθούς από 1.500 Ευρώ / μήνα (πρώτος μισθός) και άνω. Την ώρα που στην Ελλάδα περιμένουμε να βρούμε δουλειές για τους νέους μας, υπερφορολογώντας όποιον θα μπορούσε να τους δώσει εργασία, στη Ρουμανία κάνουν το αντίθετο. Αποτέλεσμα:

- «Αγγελίες για 11.400 νέες θέσεις προγραμματιστών καταγράφηκαν ως τώρα τον Ιανουάριο του 2018, περίπου 50% πάνω από τον αντίστοιχο μήνα του 2017»

- Εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γραφείων συνεχίζουν να κτίζονται για να στεγάσουν τις εταιρίες πληροφορικής

- Οι προγραμματιστές αποτελούν μία από τις πληθυσμιακές ομάδες που αγοράζουν κατά προτεραιότητα διαμερίσματα κλπ, συνήθως μετρητοίς. (Προσεχώς θα μιλήσουμε για τα δεδομένα των ακινήτων της Ρουμανίας για το 2017 και θα καταλάβετε...)

 

Είναι οι Ρουμάνοι τόσο έξυπνοι; Ή εμείς δεν καταλαβαίνουμε;

 

Είναι στη Ρουμανία όλα τέλεια; Σίγουρα όχι. Όμως τα πράγματα βελτιώνονται ορατά χρόνο με τον χρόνο. Σίγουρα υπάρχουν και άνθρωποι στη Ρουμανία που δεν περνούν καλά, όπως υπάρχουν παντού στον κόσμο. Στο Βουκουρέστι, όμως, και τις άλλες μεγάλες ρουμανικές πόλεις, ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός, μειώνεται σε όλη τη χώρα με γοργούς ρυθμούς. Η Ρουμανία είναι 3 χώρες σε μία, ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό.

Χρειάζεται προσοχή η Ρουμανία; Εννοείται, όπως κάθε χώρα άλλωστε. Αν όμως κάποιος θέλει να ανοίξει τα φτερά του και να μπει σε μία δυναμική αγορά, οι Ρουμάνοι του προσφέρουν τόσα πλεονεκτήματα που στην Ελλάδα δεν τα είδε ποτέ...!!!

Είναι οι Ρουμάνοι τόσο έξυπνοι; Είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να έχουν καταλάβει τα αυτονόητα και να έχουν επιλέξει τον καπιταλισμό και την ανταμοιβή αυτού που παράγει πλούτο. Δυστυχώς και για το 2018 φαίνεται πως εμείς οι Έλληνες θα συνεχίσουμε να μην καταλαβαίνουμε ότι αν δεν δημιουργήσεις πλούτο, δεν έχεις τι να μοιράσεις σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Πόσα χρόνια άραγε θα περάσουν για να αποδεχτούμε πως ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή;

 

Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης