propaganda

 

Η προπαγάνδα, διδάσκω συνέχεια στους μαθητές μου, ντροπιάζει τη δημοκρατία. Από την ώρα που, ως καθεστώς, πιστεύεις ότι πρέπει όχι απλά να ενημερώσεις και να ασκήσεις κριτική, αλλά να διαμορφώσεις – και μάλιστα με όρους ολοκληρωτικού καθεστώτος – την κοινή γνώμη, ευτελίζεις την ίδια τη δημοκρατία που υποτίθεται ότι υπηρετείς – και δη ως Μέσο Ενημέρωσης. Πρόκειται για χειρίστου είδους ενημέρωση που οδηγεί σε κατάργηση τόσο της εγκυρότητας, όσο και της λογικής και, σε πολλές περιπτώσεις, δίχως καν προσχήματα. Από τη μία έχουμε τη δήθεν γέννηση ενός μωρού στον καταυλισμό (ενώ το μωρό γεννήθηκε σε νοσοκομείο). Από την άλλη, έχουμε άρθρο στην Καθημερινή – από τις πλέον ψευδο-έγκριτες εφημερίδες – το οποίο αναφέρεται στο πώς οι μαθητές (στην ουσία, οι καθηγητές) αντιμετωπίζουν το ζήτημα των μεταναστών. 

Διαβάζω, λοιπόν δήλωση εκπαιδευτικού ότι «προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά των μεταναστών να νιώσουν ευπρόσδεκτα στο σχολείο, βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση τους, γιατί ίσως κάποια μέρα να χρειαστεί να αφήσουμε κι εμείς τη χώρα μας». Δηλαδή, από το κύμα των προσφύγων υπάρχουν παιδιά που φοιτούν ήδη στα σχολεία; Πότε έγινε αυτό; Ποιο σχολείο δέχτηκε προσφυγόπουλο που μόλις έφτασε στην Ελλάδα; Με τι χαρτιά; Προσέξτε πώς παραμορφώνεται η πληροφορία: είναι προφανές ότι τα παιδιά αυτά, για τα οποία γίνεται λόγος, είναι παιδιά που έχουν έρθει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Αλλά, για τις ανάγκες του άρθρου, αφήνουμε έντονη την εντύπωση ότι πρόκειται για τα παιδιά που μόλις ήρθαν…Ξεκάθαρη παραπληροφόρηση. 

Αλλά, αν συνεχίσετε, θα αντιληφθείτε και στο άλλο σκέλος της δήλωσης την υποδόρια προπαγάνδα που επίσης ασκείται. Ίσως και εμείς κάποια μέρα χρειαστεί να αφήσουμε τη χώρα μας. Πρόκειται για δήλωση που έχει επαναληφθεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να επαναλαμβάνεται...

Φύγετε από τη χώρα...! Γίνετε κι εσείς μετανάστες...!

Οι πιο άξιοι, γιατί μένετε εδώ; Στάση ζωής το ίδιο ντροπιαστική με το να είσαι ρίψασπις. Διότι κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα των ανθρώπων να μετακινούνται και να μεταναστεύουν, ειδικότερα αν θεωρούν ότι μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους. Αλλά το να θεωρείς τη μετανάστευση ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για όλα τα πολιτικά προβλήματα είναι σύμπτωμα των καιρών της βίαιης παγκοσμιοποίησης, η οποία ξεκάθαρα πλέον έχει αποδειχθεί, όσο κι αν δεν το ομολογούν πολλοί, παντελώς άδικη, πολιτικά ανέντιμη και ανθρωπιστικά κατακριτέα. Εξάλλου, οι όροι της μετανάστευσης είναι διαφορετικοί από περίπτωση σε περίπτωση. Δεν είναι δυνατό να προάγουμε τέτοια αντίληψη, ούτε να εξισώνουμε τους όρους μετανάστευσης ανθρώπων που μεταναστεύουν προσδοκώντας σε καλύτερη ποιότητα ζωής (εργασία, σπουδές κλπ) με αυτούς που αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους λόγω πολέμου. Εκτός αν η Ελλάδα γίνει κι αυτή σε λίγο καιρό Συρία και μας προετοιμάζουν για αντίστοιχες συνθήκες. 

Η προπαγάνδα, το ξαναλέω, ντροπιάζει τη δημοκρατία. Διότι δημοκρατία με πολιτικούς εξαναγκασμούς, με ψευδή ενημέρωση, με παρασκηνιακές πολιτικές και σκοταδιστικές λογικές, δεν είναι δημοκρατία…αλλά καθεστώς και πλέον φαίνεται.

 

Δημήτρης Γκίκας
Δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας