olbia

 

Αρχαίος Ελληνικός οικισμός 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στον Δνείπερο ποταμό στην Ουκρανία. Η επιβεβαίωση της εξάπλωσης των Ελλήνων στις περιοχές της Ουκρανίας έρχεται από ένα ευρήματα, δείχνοντας έναν σπουδαίο οικισμό στις όχθες του Δνείπερου ποταμού

Ένα σημαντικό εύρημα έφεραν στο φως αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και την Εθνική Ακαδημία Επίστημών της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσαν στην δημοσιότητα, τα αρχαιολογικά ευρήματα αφορούν έναν Ελληνικό οχυρωμένο οικισμό άνω των 2.000 ετών, ο οποίος ήταν κατασκευασμένος στις όχθες του ποταμούν Δνείπερου, κοντά στην Ελληνική αποικία της Ολβίας. 

Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, την αποικία αυτή την είχαν δημιουργήσει οι Μιλήσιοι το 647 - 646 π.Χ, και το όνομά της - καθαρά ελληνικό, προερχόταν από την λέξη όλβος, που σημαίνει πλούτος και ευτυχία. Η παλιότερη ονομασία με την οποία ήταν αρχικά γνωστή (από την ίδρυσή της) είναι Βορυσθένης. Βρισκόταν στο σημείο που ενώνοντας τα ποτάμια Δνείπερος και Μπαγκ, σε έναν τόπο πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, και πολύ σημαντική θέση από γεωγραφική άποψη.

Μάλιστα, ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι Έλληνες είχαν καταφέρει να διασχίσουν τον πλωτό Δνείπερο και να φθάσουν μέσω αυτού στην Βαλτική, για να βρουν κεχριμπάρι που τόσο πολύτιμο ήταν στα χρόνια της αρχαιότητας.

Τα απομεινάρια της Ολβίας βρίσκονται περίπου 15 χιλιόμετρα από τη σημερινή πόλη Οτσάκοβα. Η Βορυσθένη θεωρείται από τους περισσότερους ερευνητές σαν η ουσιαστική απαρχή της Ελληνικής παρουσίας στην περιοχή. Οι πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Μπερεζάν έγιναν το 1884, ενώ από το 1960 η περιοχή ανασκάπτεται από το ουκρανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο και από αρχαιολογική ομάδα του Ερμιτάζ και μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί η νεκρόπολη και απομεινάρια οικιών και δημοσίων κτιρίων. Σημαντικό μέρος της πόλης καλύπτεται σήμερα από τη θάλασσα.

Η Ολβία είναι μία από τις τέσσερις πιο δυνατές και σημαντικές πόλεις των αρχαίων ελληνικών πόλεων κράτους της Β. Μαύρης Θάλασσας και έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία της περιοχής. Χτισμένη από τους Μιλήσιους, η Ολβία θα διατηρηθεί περίπου για χίλια χρόνια, μέχρι την έβδομη δεκαετία του 4ου αι. μ.Χ. Η επίσημη ονομασία της πόλης «Ολβία» είναι αναγραμμένη σε πλήθος ευρημάτων,

Η ανακάλυψη τώρα του νέου οικισμού και η επιβεβαίωση της ύπαρξής του έγινε τόσο με ανασκαφές όσο και με αεροφωτογραφίες που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή, από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχουν πάνω από 12 παρόμοιοι οικισμοί στο σημείο. Οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στην έρευνα δηλώνουν ότι προς το παρόν θα μείνουν στο πρώτο εύρημα, ενώ αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια, η έρευνα θα επεκταθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Προς το παρόν, όπως λέει η Marcin Maltera από την ομάδα του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, θα πρέπει να γίνει η καταγραφή όσων ευρημάτων έρχονται στην επιφάνεια, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι όλοι οι οικισμοί έχουν γίνει αντικείμενο ανασκαφών και αρχαιοκαπηλίας. 

Ο συγκεκριμένος οικισμός πιστεύεται ότι ήταν ένα κέντρο εμπορίου που συνέδεε τις στέπες που εκτείνονται πέρα από τον ποταμό Δνείπερο με τον υπόλοιπο αρχαίο κόσμο. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει την ισχυρή παρουσία των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο και στις γενικότερες περιοχές για πάνω από 2000 χρόνια.

Από τα "Ελληνικά" Μ.Μ.Εξαπάτησης, μια τόσο σημαντική ανακάλυψη για τον Ελληνισμό, πέρασε φυσικά απαρατήρητη.